Nieuwsbrief #17

IN DEZE EDITIE: STELLEN WE JE VOOR AAN ONZE NIEUWE PROJECTLEIDER DANIËL DAVIDIS EN BLIKKEN WE ALVAST VOORUIT OP HET KOMENDE HALF JAAR

OOK KIJKEN WE NOG EVEN TERUG MET ONZE VIDEO VAN HET SEMINAR VAN VLAK VOOR DE ZOMER

Intro

Per 1 september heeft projectleider Alieke Jansen haar rol als projectleider van Living Lab Eerst een Thuis afgerond. Bij de gemeente Utrecht pakt zij weer andere projecten met maatschappelijke impact op.

Eerst een Thuis gaat een nieuwe fase in, dit zal Daniël Davidis als projectleider begeleiden. In deze nieuwsbrief stelt hij zich voor en vertelt hij wat deze nieuwe fase zal betekenen voor het project Eerst een Thuis.

Daniël stelt zich voor:

Per 1 september heb ik het stokje overgenomen van Alieke Jansen als projectleider Living Lab Eerst een Thuis voor de U16. Ik woon in Gorinchem met mijn vrouw Marjan en drie heerlijke pubers. Geboren en getogen in de Utrechtse binnenstad vind ik het extra leuk om iets voor “mijn” stad en regio te mogen betekenen.

Mijn eerste échte baan was in de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Daar heb ik voor het eerst gezien hoe dakloosheid mensen te gronde kan richten. Maar ook wat een eigen huis met mensen kan doen. Daarom geloof ik enorm in dit project.

Eerst een Thuis gaat een nieuwe fase in; we gaan het “Living lab” afronden en kijken hoe we de lessen die we de afgelopen drie jaar hebben geleerd kunnen borgen, zodat we dakloosheid verder terugdringen en voorkomen. Ik zie ernaar uit om dit de komende tijd met jullie, gemeenten en partners, samen vorm te geven.

Blik vooruit

Borging lessen Living Lab in regionaal actieplan Dakloosheid

Inmiddels bestaat het Living lab Eerst een Thuis ruim 2,5 jaar en kunnen we zonder aarzeling zeggen dat het living lab succesvol is, iets waar we ook op het seminar van 20 juni bij hebben stilgestaan. De onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Amsterdam hebben de verschillende projecten binnen het Living Lab gevolgd en gesprekken gevoerd met bewoners en begeleiders. Op dit moment voeren de onderzoekers afrondende gesprekken met zorgaanbieders en de gemeente Utrecht. In het najaar volgen de definitieve rapporten van de onderzoekers. Deze rapporten vormen input voor de vraag op welke wijze we Eerst een Thuis gaan borgen.

De komende jaren willen we Eerst een Thuis een plek geven in een regionaal actieplan Dakloosheid voor de regio Utrecht. Eind vorig jaar is vanuit het Rijk het Nationaal Actieplan Dakloosheid Eerst Een Thuis geïnitieerd. Het doel van dit actieplan is om dakloosheid per 2030 te beëindigen, waarmee het Actieplan aansluit bij de Verklaring van Lissabon. Aan gemeenten is de opdracht meegegeven om hun eigen regionale actieplan te ontwikkelen. In de regio Utrecht zijn de gemeenten hiermee druk aan de slag. In het najaar zal ook nadrukkelijk input worden gevraagd van partners in de maatschappelijke opvang, belangenbehartigers en woningcorporaties.

Wonen eerst


Het Nationaal Actieplan werkt met zes actielijnen, waarvan actielijn 3 luidt “Wonen eerst”. Hieronder wordt verstaan dat herstel, terugvalpreventie én het voorkomen van dakloosheid begint met stabiele huisvesting. Er moeten zo min mogelijk tussenstappen nodig zijn voordat mensen een stabiele woonplek met ondersteuning krijgen, zodat maatschappelijke opvang alleen in een uiterst geval nodig is. Met Eerst een Thuis lopen we voor op deze actielijn. Behalve aandacht voor wonen gaat in het Nationaal Actieplan ook veel aandacht uit naar het versterken van de bestaanszekerheid, preventie, het versterken van de uitvoeringspraktijk, het gebruik van ervaringskennis en het adequaat helpen van bijzondere doelgroepen. Naast dat er in de regio op vele vlakken al veel gebeurt, zal hieraan de komende maanden (en jaren) in het kader van het regionaal actieplan door de gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio Utrecht gezamenlijk verder invulling worden gegeven.

Video

eerst een thuis seminar 20 juni

Graag kijken we nog een keer terug op ons seminar van vlak voor de zomervakantie. Hier deelden we samen 200 partners onze lessen van 2,5 jaar living lab Eerst een Thuis.

We kijken terug op een inspirerende dag vol inzichten en waardevolle informatie, kijk je mee?

Uit het magazine

Thuis?

Een haven waar je schip
na een lange tocht
veilig zijn anker strandt

Een gevoel dat je nergens
anders kan plaatsen
Er zal niemand dan jezelf
dit doolhof herkennen

Waar is thuis?
Naast een kachel op een winterdag
roerloos naar de warmte kruipen

huis is een herinnering
die je bemint
Dag in dag uit
koester je ernaar

Heeft een steen een thuis?
Waarschijnlijk wel zegt de rivier
maar dan in beweging
neem ik hem mee

Thuis is een abstractie
Nee een illusie
Nee thuis is een feit
Maar niet voor iedereen bestemd

Thuis
is een herhaling van vertrouwde beelden

Baban Kirkuki

Lees hier ons magazine

Het magazine komt het best tot zijn recht als je hem in fullscreen modus leest.

meer dan 200 woningen

Het aantal dak- en thuisloze personen in de regio Utrecht nam de afgelopen jaren toe. “Dat moet anders!”, dacht de gemeente Utrecht in het najaar van 2019. 16 gemeenten in de U10-regio hebben toen de handen ineengeslagen en samen met zorgpartijen MOBW en woningcorporaties het project Eerst een Thuis bedacht.

De ambitie is om voor meer dan 200 dak- en thuisloze personen in de regio een woning te vinden. Met begeleiding en ondersteuning op maat helpen we deze mensen op weg naar herstel en een zelfstandig bestaan. Bovendien verlichten we daarmee de druk op de daklozenopvang en maatschappelijke (vervolg)voorzieningen. 

Lees hier meer over de missie en aanpak van Eerst een Thuis

Regionale ambitie

  • Eerst een Thuis betekent dat mensen die dak- of thuisloos zijn vanuit een eigen woning kunnen herstellen. De onzekere periode van opvang en tijdelijke woonplekken is voor hen zo kort mogelijk. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van mensen. Dat weten we van andere Housing First-projecten in Nederland en andere landen.

  • Eerst een Thuis is geen gewoon project, het is een Living Lab. We onderzoeken met alle betrokken partijen en deelnemers hoe we zo goed mogelijk dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen bij hun herstel door de combinatie van Eerst een Thuis én intensieve begeleiding. Ook willen we weten of we met deze aanpak op langere termijn meer dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen in de regio.

  • Het magazine is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij Eerst een Thuis of geïnteresseerd is in deze beweging, zoals professionals van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties, ambtenaren van gemeenten of bestuurders. Hopelijk biedt dit magazine je informatie en vooral ook inspiratie om het gedachtengoed van Eerst een Thuis te omarmen en om het nog verder te brengen.

    Ook een magazine van Eerst een Thuis op de mat?
    Stuur ons een berichtje!

Wil je meer info of doorpraten over het project?

Stuur een berichtje!