Eindrapportages

Eerst een thuis

Regio Utrecht startte 2020 met een nieuwe aanpak van dakloosheid. Met ‘Living Lab Eerst een Thuis’ is voor het eerst in Nederland op grote schaal door gemeenten, zorg- en opvangorganisaties en woningcorporaties uit de regio geëxperimenteerd met het bieden van directe toegang tot permanente zelfstandige huisvesting aan dakloze mensen. Voor ruim 250 personen is versneld woonruimte met begeleiding gerealiseerd, waardoor zij niet of aanzienlijk korter in opvangvoorzieningen hoefden te verblijven.

Hiermee is de regio voorloper van de nieuwe landelijke benadering van dakloosheid zoals vastgelegd in het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis’ (Wonen Eerst). Bijzonder aan de Utrechtse aanpak is dat een groot deel van de woningen werd gerealiseerd in Gemengd Wonen-projecten.

Lectoraat Wonen en Welzijn van de Hogeschool Utrecht onderzocht deze aanpak, daarnaast deed de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het client-perspectief van de bewoners.

Lees hier ook het persbericht en de raadsinformatiebrief.

Ervaringen met een nieuwe aanpak dakloosheid

Lectoraat Wonen en Welzijn van Hogeschool Utrecht onderzocht de nieuwe aanpak van Eerst een Thuis. De belangrijkste vraag was daarbij welke versterkende en belemmerende factoren er zijn aan te wijzen op het gebied van huisvesting, begeleiding en ‘landen in de wijk’.

Het rapport bevat tevens aanbevelingen voor het versterken van de ‘Eerst een Thuis’ aanpak. Deze kunnen inspiratie bieden aan alle gemeenten, zorgorganisaties, woningcorporaties, belangenbehartigers en mensen met ervaring met dakloosheid die zich inzetten voor het duurzaam beëindigen van dakloosheid.

Lees en download het rapport hier.

Clientperspectief op living lab eerst een thuis

Tussen maart 2021 en juni 2023 deed de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de uitkomsten van het project Eerst een Thuis. Zij interviewden bewoners van verschillende projecten binnen het living lab om een beeld te krijgen van wat er goed ging en wat er beter kon op het gebied van huisvesting, begeleiding (op verschillende levensgebieden) en landen in de wijk, en in hoeverre Eerst een Thuis leidt tot duurzaam herstel. Deze rapportage betreft een overzicht van de bevindingen uit drie metingen gedurende de looptijd van het living lab.

Lees en download de rapportage van de UvA hier.

Vervolg Eerst een Thuis

Met Eerst een Thuis hebben we een beweging ingezet om dakloosheid uiteindelijk te kunnen beëindigen. Daar moeten we nog veel voor doen. Eerst een Thuis houdt daarom nog niet op. We gaan samen met onze partners de lessen borgen en we werken uit hoe we het vervolg zien van Eerst een Thuis onder de noemer Plan van Aanpak Dakloosheid. Mocht je in de tussentijd vragen of ideeën hebben, neem dan vooral contact op!

Lees hier ons magazine

Het magazine komt het best tot zijn recht als je hem in fullscreen modus leest.

  • Eerst een Thuis betekent dat mensen die dak- of thuisloos zijn vanuit een eigen woning kunnen herstellen. De onzekere periode van opvang en tijdelijke woonplekken is voor hen zo kort mogelijk. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van mensen. Dat weten we van andere Housing First-projecten in Nederland en andere landen.

  • Eerst een Thuis is geen gewoon project, het is een Living Lab. We onderzoeken met alle betrokken partijen en deelnemers hoe we zo goed mogelijk dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen bij hun herstel door de combinatie van Eerst een Thuis én intensieve begeleiding. Ook willen we weten of we met deze aanpak op langere termijn meer dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen in de regio.

  • Het magazine is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij Eerst een Thuis of geïnteresseerd is in deze beweging, zoals professionals van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties, ambtenaren van gemeenten of bestuurders. Hopelijk biedt dit magazine je informatie en vooral ook inspiratie om het gedachtengoed van Eerst een Thuis te omarmen en om het nog verder te brengen.

    Ook een magazine van Eerst een Thuis op de mat?
    Stuur ons een berichtje!

Wil je meer info of doorpraten over het project?

Stuur een berichtje!